понеділок, 18 травня 2020 р.

18.05.2020. Є 31. Захист Вітчизни. Тема "Рух за азимутом"

1. Ознайомтесь з теоретичним матеріалом, запишіть в зошит порядок визначення азимуту і напрямку руху за магнітним азимутом.
1. Азимут магнітний і його визначення. Визначення азимута на місцевий предмет і напрямки руху за азимутом.
    Сутність руху за азимутом полягає в умінні знайти та витримати за допомогою компаса вказаний напрямок руху та точно вийти в призначений пункт.
    При визначенні напрямку руху на місцевий предмет користуються магнітним азимутом. Це кут, що вимірюється за ходом годинникової стрілки від північного напрямку до напрямку на предмет. Він має значення від 0º до 360º.
    Для визначення магнітного азимуту на місцевий предмет за допомогою компаса треба стати обличчям до цього предмета та зорієнтувати компас. Потім, утримуючи компас в орієнтованому положенні, встановити пристрій так, щоб візирна лінія проріз-мушка співпала з напрямком на місцевий предмет у цьому положенні відрахунок на лімбу проти покажчика в мушки вкаже величину магнітного азимуту (напрямок) на місцевий предмет.
    Зворотній азимут — це напрямок від місцевого предмета до точки стояння. Від прямого азимута він відрізняється на 180º. Для його визначення необхідно до прямого азимута додати 180º (якщо він менше 180º) або відняти 180º (якщо він більше 180º).
    Для визначення напрямку на місцевості по вказаному магнітному азимуту необхідно встановити покажчик мушки на цифру компаса, що буде відповідати магнітному азимуту та зорієнтувати компас. Потім, утримуючи компас в орієнтованому положенні, помітити на місцевості за візерною лінією проріз — мушка віддалений предмет (орієнтир). Напрямок на цей предмет (орієнтир) і буде відповідати напрямку за магнітним азимутом (див. рис. 186).
Картинки по запросу Магнітні азимути
Рис. 186. 
    Для руху за азимутом необхідно знати магнітні азимути з кожного пункту на маршруті руху та відстань між пунктами руху в парі кроків (для людини середнього зросту пара кроків дорівнює 1,5 м). Ці дані готує командир відділення (взводу) й оформлює у вигляді схеми маршруту або таблиці (див. табл. 26).
Таблиця 26



№ з/п
Ділянка маршруту
Магнітний азимут у град.
Відстань у парах кроків
1
Сарай — вишка
80
610
2

Вишка — окремий будинок
88
580
3
Окремий будинок — окреме дерево
78
850

Перегляньте відео Азимут

2. Рух за азимутом
    Під час руху переходять від одного пункту до іншого, витримуючи напрямок на орієнтир і рахуючи пари кроків. На вихідному та проміжних пунктах за вказаним азимутом за допомогою компаса знаходять напрямок руху. У цьому напрямку вибирають і визначають найбільш віддалений орієнтир (допоміжний) або орієнтир, розташований ближче до проміжного пункту маршруту руху на відкритій місцевості вночі в місту проміжних (допоміжних) орієнтирів використовують нариси місцевих предметів або яскраві зірки, якщо такої можливості нема, то компас із вільно відпущеною стрілкою весь час тримають перед собою в орієнтованому положенні, а за напрямок руху приймають пряму, що проходить через проріз та мушку.
    Щоб обійти перешкоди, що виникають на напрямку руху (за наявності видимості), роблять таким чином: запам’ятовують орієнтир на напрямку руху на протилежній стороні перешкоди, визначають до нього відстань і складають цю відстань з розміром пройденого шляху; обходять перешкоду та продовжують рух від вибраного орієнтира, визначивши спочатку за компасом напрямок перерваного шляху.
2. Перегляньте презентацію
3. Виконайте вправи, відповіді запишіть до зошита та фото надішліть на електронну адресу zvbcpto@gmail.com

  • Визначити розмір свого кроку та перевести в пари кроків відстань 100 м.
  • Визначити і записати в зошит азимути можливих напрямків руху від дому до центру.
  • Пройти відстань 1000 м за азимутом.


Немає коментарів:

Дописати коментар