четвер, 14 травня 2020 р.

14.05.2020. Є 31. Захист Вітчизни. Тема "Орієнтування на місцевості"

1. Ознайомтеся з теоретичним матеріалом, занотуйте в зошит
Суть орієнтування на місцевості. Визначення сторін горизонту за компасом, годинником та сонцем, зірками, місцевими предметами. 
   Орієнтування на місцевості — це визначення свого місцезнаходження відносно сторін горизонту та місцевих предметів і точне дотримання вказаного або вибраного напрямку руху. У бойовій обстановці орієнтування на місцевості включає також визначення свого місцезнаходження відносно своїх військ і військ противника. Уміння швидко та точно орієнтуватися на місцевості надає можливість успішно виконувати бойову задачу на невідомій місцевості, у лісі та в умовах обмеженої бачимості.
    Орієнтуватися на місцевості можна за допомогою топографічної карти та без неї. Наявність топографічної карти полегшує орієнтування та дозволяє розібратися в обстановці на порівняно великій ділянці місцевості. При орієнтуванні на місцевості без карти необхідно визначити сторони горизонту.
    Топографічне орієнтування проводиться в такій послідовності: визначаються напрямки щодо сторін горизонту й на цих напрямках помічаються добре видимі місцеві предмети (орієнтири). Орієнтирами  називаються місцеві об’єкти, форми та деталі рельєфу, щодо яких визначають своє місце розташування.
    Залежно від характеру місцевості, часу доби та видимості сторони горизонту визначаються за компасом (див. рис. 182), за положенням сонця, за сонцем і годинником, за Полярною зіркою, за ознаками місцевих предметів та іншими способами.
Картинки по запросу компас адріанова
1 — кришка зі стойками для візування; 2 — кругова шкала; 4 — магнітна стрілка; 5 — гальма
Рис. 182. Компас Адріанова









    Для визначення сторін горизонту за компасом, принцип дії якого заснований на властивості намагніченої стрілки, розташованої вздовж магнітного меридіану північ-південь, необхідно спочатку сумістити мушку з нульовою поділкою лімба. Для цього необхідно встановити компас у горизонтальне положення та розблокувати стрілку. Повертаючи компас, необхідно сумістити північний кінець магнітної стрілки з нульовою поділкою лімба. У зорієнтованому положенні компаса напрямок стрілки на нульову поділку лімба і буде напрямком на північ. Потім візуванням через проріз і мушку визначають місцевий предмет (орієнтир) і використовують його для визначення напрямку на північ. Визначивши напрямок на північ, легко визначити й інші сторони горизонту: у протилежному напрямку буде південь, праворуч — схід, ліворуч — захід.
     Для визначення сторін горизонту за положенням сонця досить знати, що воно приблизно знаходиться: о 7.00 (влітку — о 8.00) — на сході, о 13.00 (14.00) — на південь, о 19.00 (20.00) — на заході.
    При визначенні сторін горизонту за сонцем і годинником (див. рис. 183) необхідно годинник покласти в горизонтальне положення, щоб годинникова стрілка була направлена до сонця. Потім, утримуючи годинник у цьому положенні, поділити навпіл кут між годинниковою стрілкою та цифрою 1 на циферблаті. Тоді пряма, що ділить кут навпіл, покаже напрямок на південь.

Рис. 183. Визначення сторін горизонту за сонцем та годинником: а — до 13 години; б — після 13 години

Для визначення сторін горизонту за Полярною зіркою необхідно на небі найти сузір’я Великого Возу. Уявно продовжити пряму, що проходить крізь дві крайні зірки на відстань, приблизно в п’ять разів більшу за відстань між ними. У кінці цієї прямої легко знайти Полярну зірку, яка завжди знаходиться в північному напрямку (див. рис. 184)

Рис. 184. Пошук Полярної зірки

Визначення сторін горизонту (див. рис. 185) за ознаками місцевих предметів базується на розташуванні місцевих предметів відносно сонця. Так, дерева, велике каміння та скелі з північної сторони покриваються мохом, мурашники в лісі знаходяться з південної сторони дерев, північна сторона мурашника крутіша за південну; ягоди та фрукти раніше червоніють із південного боку. На схилах, що звернені на південь, весною сніг розтає швидше, ніж на північних схилах; вівтарі православних церков завжди звернені на схід, а дзвіниці — на захід.



Рис. 185. Визначення сторін горизонту за ознакою місцевих предметів

    Хрести на церквах зорієнтовані на північ — південь, причому піднятий кінець поперечної перекладини вказує на північ.
Доповідь про своє місцезнаходження.

    Доповідаючи про своє місцезнаходження (точку стояння) відносно місцевих предметів (орієнтирів) після визначення сторін горизонту, необхідно назвати місцевий предмет, безпосередньо біля якого знаходиться доповідач і відстань до місцевих предметів, що вказують напрямок сторін горизонту. Наприклад, «Знаходжусь на північному узліссі гаю «Табірний»: на північ 600 м — заводська труба, на захід 200 м — зруйнований будинок, на південь 300 м — ріка, на схід 500 м — дорога».
2. Перегляньте презентацію  
3. Виконайте вправи та надішліть на електронну пошту zvbcpto@gmail.com

  • Визначить сторони горизонту різними способами та запишіть доповідь в зошиті про своє місцезнаходження 
  • Запишіть доповідь про своє місцезнаходження відносно місцевих предметів


Немає коментарів:

Дописати коментар